• Novinky

            • Rifľová streda

            • Streda - 11. mája mala prívlastok rifľová. Všade naokolo sa to hemžilo rifľovinou. Nechýbali sukne, bundy, košele, nohavice, topánky, ale aj šaty.  

              Aj vyučujúci sa nahodili do zaujímavých outfitov.

            • Druhá výzva

            • Prvý májový týždeň sme sa zdravili, tentoraz sa zameriame na "premávku" - preto sa tento týždeň ponesie v duchu DAJ PREDNOSŤ. Pripomeň si a praktizuj dávanie prednosti starším.

            • Štúrovci u nás v škole

            • Je Rok odkazu štúrovcov a o nich ôsmakom prišiel 9. mája porozprávať predseda Matice slovenskej, JUDr. Marián Gešper.

              Zaujímavosti o živote týchto velikánov aj o tom, čo všetko na poli svojho pôsobenia urobili, bolo obohatením nielen pre tých, čo majú radi literatúru. 

              Niektorí boli za pohotové odpovede odmenení knihou.

            • Chystáme sa na karičku

            • Srdečne vás pozývame na 8. ročník veselej tancovačky 23. júna 2022 (štvrtok) o 17:00 hod. na Hlavnú ulicu, ktorá sa ponesie v znamení výnimočnej RADOSTNEJ KARIČKY PARCHOVIANSKEJ.

              Keď radi tancujete, tak sa môžete prihlásiť a budeme nacvičovať tento ľudový tanec po vyučovaní v malej telocvični. Prihlasovať sa môžu žiaci 3. – 9. ročníka.  Prvý stupeň u pani učiteliek Križalkovičovej a Vargovej a tí starší u pani učiteľky Ferkovej do 11. mája (streda). Pani učiteľky ešte pred nácvikmi si preveria vaše rytmické a tanečné nadanie, aby nám to všetkým spolu ladilo. Všetky podrobnosti sa dozviete včas.

              A ako sa parchovianska karička tancuje? Už teraz si ju môžete pozrieť na www.karickatanec.sk, na FB a aj na Instagrame tanec_karicka.

              Tešíme sa aj na tých tanečníkov, ktorí sú už prihlásení vo svojom folklórnom súbore. Radi ich privítame na nácvikoch. Samozrejme, pozvanie patrí aj učiteľom. Môžu si tiež zatancovať alebo povzbudzovať ostatných.

              Pridajte sa k nevšednej tancovačke v centre Košíc.

            • Ocenenie na Beniakových Chynoranoch

            • Stretnutie najlepších recitátorov z celého Slovenska bolo v Chynoranoch 6. - 8. mája. Recitovali poéziu európskych básnikov. Nechýbal ani zástupca z našej školy.

              Viliam Ferko z 9.C reprezentoval I. kategóriu za Košický kraj a vyrecitoval si čestné uznanie. Rozšíril zbierku ocenení našich žiakov aj z tohto festivalu poézie. Srdečne mu blahoželáme a prajeme ešte veľa recitačných úspechov.

              Bohatý sprievodný program bol pripravený pre tridsiatku prednášajúcich aj ich sprievod. Odborná porota to vôbec nemala ľahké, keďže všetky výkony boli veľmi kvalitné a na vysokej úrovni. 

            • Dvojnásobné prvenstvo

            • Súťaž v prednese, ktorú všetci poznajú pod názvom „...a Slovo bolo u Boha...“, už pozná tých, ktorí postupujú do celoslovenského kola. 

              Naše recitátorky 6. mája sprevádzala na krajskom kole v Humennom pani učiteľka Sorgerová. Maruška Paraličová (3.B) a Alžbetka Gočíková (7.A) majú vzácnu skúsenosť, keďže boli na tejto súťaži prvýkrát.

              Klárka Angelovičová (6.B) a Emka Štupáková (8.A) sa umiestnili na 1. mieste a v júni ich čaká Bratislava.

              Srdečne blahoželáme a myslíme na vás, milé recitátorky.

               

            • Postup do celoslovenského kola istý

            • Michalovce sa v stredu 4. mája počas 68. ročníka Hviezdoslavovho Kubína rozozvučali recitátormi z celého Košického kraja. Našu školu reprezentovalo päť recitátoriek v štyroch rôznych kategóriách. Aj keď dievčatá skonštatovali, že konkurencia bola na vysokej úrovni, deň si užili a získali aj krásne umiestnenia:

              Tereza Tverďáková 6.A – 1. miesto /próza, 2.kateg.

              Veronika Gburíková 6.C – 3. miesto /próza, 2. kateg.

              Júlia Verebová 6.A – 3. miesto /poézia, 2. kateg.

              Lívia Oravcová 4.C – účasť /poézia, 1.kateg.

              Lenka Bedriová 3.C – účasť /próza, 1. kateg.

              Umiestnenie vynikajúcej Terky Tverďákovej znamená postup do celoslovenského kola.

              Všetkým našim recitátorkám blahoželáme a sme na ne za ich reprezentáciu právom hrdí.

            • Tepláková streda

            • Prvá tematická streda ohlásená žiackou školskou radou sa niesla v duchu pohody a relaxu. Malí aj veľkí si deň v teplákoch naozaj užili. Poniektorí prekvapene prišli na to, že im práve takýto kúsok oblečenia v šatníku chýba. Nič to však, čaká nás ešte niekoľko príležitostí na "stredajšie úlety". Poďme na to!

            • Výzvy a tematické stredy

            • A je to opäť tu! Tematické utorky vystriedajú stredy a už táto, prvá v máji, bude TEPLÁKOVÁ. Žiacka školská rada pozýva všetkých, aby 4. mája prišli v pohodlných teplákoch rôznych farieb a vzorov. 

              A okrem toho, máme tu aj výzvu pre všetkých. Počas celého týždňa nezabúdajme pozdraviť každého, okolo koho prejdeme. Veď POZDRAV je najzákladnejší prejav slušnosti. 

               

            • SABI zber vo finále

            • Zber hlinikových viečok z jogurtov SABI od firmy MILKAGRO sa v tomto roku skončil. Poznáme umiestnenie školy aj najaktívnejšiu zberateľku, ktorá doniesla najviac kusov v tomto 19. ročníku. 

              O túto súťaž je na našej škole veľký záujem, keďže zberateľov čakajú pekné a hodnotné vecné ceny.

              V tomto školskom roku zbieralo 63 žiakov z 1. stupňa a 41 žiakov z 2. stupňa. Spolu nazbierali 58kg, na jedného žiaka je to 86,96g hliníka. 

              Ako škola sme sa umiestnili na 5. mieste v kategórii A4 (školy nad 350 žiakov).

              Anka Čonková z 3.B doniesla 12653 ks viečok a patrí jej zaslúžené prvenstvo. 

              Poďakovanie patrí koordinátorke projektu, pani asistentke Tothovej.

            • Jahodové víťazstvo

            • Krajské kolo súťaže Šaliansky Maťko v prednese slovenských povestí bolo nabité kvalitnými výkonmi. Jahodová víla Kordulka v podaní Terky Tverďákovej však uchvátila všetkých zúčastnených a naša šiestačka sa tak právom stala zvíťazkou 3. kategórie.

              Terka sa pred začiatkom súťaže poctivo rozhovorila a text si zopakovala obklopená záplavou žltých púpav. Počas samotnej súťaže svojou prirodzenosťou a talentom vtiahla porotu aj obecenstvo do príbehu a všetci spoločne prežívali osud víly, ktorá sa zmenila na skalu. Terka si v záverečnom hodnotení poroty ešte pred vyhlásením výsledokov vypočula pochvalné slová, ktoré boli ešte raz potvrdené po vyhodnotení a odovzdávaní diplomov a cien z rúk starostu MČ Košice - Západ Marcela Vrchotu a riaditeľky Domu Matice slovenskej Košice Martiny Matečkovej. Predsedníčka poroty Terku vyobjímala a poblahoželala jej k vynikajúcemu výkonu.

              Jedno je isté - Kordulkin osud znova rozpovie Terka na celoslovenskom kole, ktoré sa tradične koná v Šali.

              Terkine úspechy vysoko ocenilo aj vedenie školy, triedna pani učiteľka aj ostatní učitelia a popriali jej rovnaký úspech aj v celoslovenskom kole. V tejto jemnej bytôstke rastie silná a sebavedomá osobnosť.

            • Slávici rozozvučali školu

            • Radostný spev sa niesol celou školou v posledný aprílový utorok. Nádherné ľudové piesne za doprovodu akordeóna boli krásnym zážitkom pre všetkých, ktorí mali možnosť počúvať štyridsať malých aj veľkých folkloristov. Všetci pilne pracovali pod vedením pani učiteľky Križalkovičovej a výsledok bol úžasný.

              Porota to nemala ľahké, aby vybrala za každú kategóriu jedného, kto bude reprezentovať našu školu v máji v okresnom kole. Tu sú mená víťazov:

              I. kategória

              1. miesto: Laura Dziurová, 2.A

              2. miesto: Alžbeta Špacaiová, 2.A a Sára Fedorčáková, 1.A

              3. miesto: Dorota Zubriková, 1.B a Nataša Lemešová, 2.A

              II. kategória

              1. miesto: Júlia Halušková, 5.D

              2. miesto: Ema Kandráčová, 4.A a Lívia Oravcová, 4.A

              3. miesto: Elisa Nika, 6.B a Ondrej Kandráč, 6.A

              III. kategória

              1. miesto: Laura Čurová, 7.B

              2. miesto: Mária fabíková, 9.C

              3. miesto: Katarína Saxová, 9.C

              Blahoželáme a želáme veľa radosti zo spevu.

            • UŽ LEN DO PIATKU 29. 4.

            • Tento týždeň v piatok 29. 4. je uzávierka podania žiadostí o poukázanie 2% z dane. Využite posledné 3 dni na odovzdanie vyplneného tlačiva triednej pani učiteľke / učiteľovi prostredníctvom svojho dieťaťa a svojou "tehličkou" prispejte k "veľkej stavbe".

              ĎAKUJEME VÁM VŠETKÝM, že aj takýmto spôsobom naďalej podporujete našu školu.

            • Aktuálne

            • Milí rodičia,

              pripomíname VYHLÁSENIE O BEZPRÍZNAKOVOSTI, ktoré je potrebné poslať na Edupage triednym učiteľom. Ďakujeme.

              Všetkým prajeme pekný slnečný deň.

            • Bohatá medailová žatva

            • Hviezdoslavov Kubín priniesol v posledný deň pred veľkonočnými prázdninami radosť nielen recitátorom. Tešili sa s nimi vyučujúci, rodičia aj spolužiaci. Okresné kolo sa im vydarilo. Srdečne blahoželáme a všetkým ďakujeme za reprezentáciu školy.

              Poézia

              Lívia Oravcová, 4.A - 1. miesto

              Júlia Verebová, 6.A - 1. miesto

              Viliam Ferko, 9.C - 3. miesto

              Próza

              Lenka Bedriová, 3.C - 1. miesto

              Veronika Gburíková, 6.C - 1. miesto

            • Veľkonočné prázdniny

            • 14. apríla začínajú veľkonočné prázdniny, ktoré končia 19. apríla, ale my budeme oddychovať aj 20. apríla, kedy máme RIADITEĽSKÉ VOĽNO. Do školy sa vrátime až vo štvrtok - 21.4.2022. Nech sú tieto dni bohaté na oddych a spoločne strávené chvíle v kruhu najbližších.

            • Čas na 2%

            • Čas Veľkej noci, ktorá sa tento rok bude sláviť v apríli, sa pomaly blíži. Spolu s ňou prichádza aj termín, kedy môžete využiť príležitosť poukázať 2% zo svojich daní našej škole. Všetky potrebné informácie a formuláre nájdete na našej stránke v časti VIAC - ŽIACI A RODIČIA - 2% Z DANE alebo kliknutím na tento link: https://zscamke.edupage.org/a/ziaci-a-rodicia...

              Ďakujeme, že takto aj naďalej podporujete našu školu.

            • Ratolesť už v pondelok

            • Veľkonočné vydanie školského časopisu Ratolesť bude v predaji za nezmenenú cenu 1,20€ od pondelka
              Všetkých čaká zaujímavé čítanie o novinkách v našej škole, vlastná tvorba, oddychové všeličo na voľné chvíle... Pán kaplán František tiež čo-to o sebe prezradil.

              redakčná rada