• Novinky

            • Púť milosrdenstva

            • Jedinečné zážitky a nezabudnuteľné spomienky.

              Kontrast medzi miestom bez milosrdenstva a miestom plným milosrdenstva.

               

              Aj takto možno pomenovať štvrtok 19. mája, kedy deviataci absolvovali púť do Poľska s troma zastávkami - Osvienčim a Brezinka, Lagievniky, Krakov.

              Plní ticha, zamyslení a ponorení do slov sprievodkyne prešli koncentračný tábor v Osvienčime aj v Brezinke. Vo svojich mysliach a srdciach prežívali osudy mnohých, ktorí tam žili a zomreli, ktorí sa obetovali, aby mohli žiť iní. So záujmom sa pýtali, a tak dokresľovali celkový obraz, ktorý sa im vynáral pred očami. Nik nezostal nedotknutý, nik nevyšiel taký, ako vošiel do tohto miesta bolesti.

              Sestra Faustína, posol Božieho milosrdenstva, však následne v Lagievnikoch ukázala cestu hodnu nasledovania - cestu lásky a dôvery, prosby o odpoustenie a nekonečného Božieho milosrdenstva. Spoločne sa pomodlili korunku Božieho milosrdenstva v slovenskej kaplnke v miestnom sanktuáriu a utvrdili sa v Ježišovom prísľube, že prosterdníctvom tejto modlitby si ich Boh nájde. Vzdali úctu sestre Faustíne v kaplnke, kde sa modlievala a opäť sa ponorili do ticha osobnej modlitby. Pokojom a pokorou naplnení obdivovali nádheru svätyne sv. Jána Pavla II., ktorú jedinečne dopĺňala organová hudba v podaní detského hudobníka pripravujúceho sa na koncert.

              Objavovanie čulého života v Krakove, jeho bohatá história a architektúra, spojenie minulosti a prítomnosti zakončilo štvrtkovú púť. Myšlienky a slová plné milosrdenstva však zostávajú v každom hlboko vryté.

            • Aj na plaveckom fandíme našim

            • Utorok na šiestackom plaveckom výcviku bol spojený aj s fandením našim hokejistom. Veľké nadšenie, skandovanie aj primerané doplnky správneho fanúšika nechýbali počas online  zápasu s Dánskom.

              Privítali sme aj pani riaditeľku, pani zástupkyňu Hrebeňárovú, pani učiteľku Zachariášovú a pána kaplána Martina, ktorý nám odslúžil sv. omšu.

            • Zajtra vo folklórnom

            • Tematická streda 25. mája sa bude niesť vo folklórnom oblečení. Pozývame vás, aby ste prišli oblečení v kroji, ktorí máte takúto možnosť.

              Kto nemá, nemusí byť  smutný. Môže si dať nejaký folklórny doplnok - stužka, tričko, klobúk, nejaká časť z kroja.

              Táto výzva je súčasťou projektu Radostná parchovianska karička.

            • Ďalší postup do celoslovenského kola

            • Minulý utorok, 17. mája 2022, sa piati naši žiaci zúčastnili krajského kola v biologickej olympiáde, a to v troch rôznych kategóriách - geológia, zoológia a botanika.

              V geológii získala Annamária Sudzinová úžasné prvé miesto a tým aj postup do celoslovenského kola. Dominika Hakulinová sa v rovnakej kategórii svojím 5. miestom stala úspešnou riešiteľkou.

              V zoológii vysoko bodovali Katka Marczyová a Miriam Gburíková, ktoré súperili o prvé dve miesta. Miriam nakoniec obsadila úžasné 2. miesto a stupienok víťazov patril Katke, ktorá tiež postupuje do celoslovenského kola.

              V botanike nás reprezentoval Viliam Ferko a stal sa úspešným riešiteľom, keď obsadil 6. miesto.

              Skvelé výkony podávali títo naši žiaci od začiatku olympiády a veríme, že sa budú so cťou reprezentovať aj na celoslovenskom kole.

            • Pozdrav od šiestakov z ...

            • Týždeň plaveckého výcviku majú pred sebou šiestacké triedy v Hoteli Chemes na Zemplínskej šírave. Hneď v prvý deň ich potešilo nádherné počasie a bohatý program.

              Radi sa s vami podelia o zážitky aj peknými fotkami z každého dňa, tak nezabudnite sledovať Edupage.

              V pondelok navštívili pútnické miesto Klokočov, ranč Klokočina, zašportovali si, zasúťažili aj zatancovali.

            • Deň mlieka

            • Medzinárodný deň mlieka sa oslavuje 17. mája už od roku 1957. Je dôležité, aby mlieko a mliečne výrobky boli súčasťou každodennej potravy. 

              Aj naša školská jedáleň 18. mája pripravila mliečne dobroty, ktoré mali možnosť ochutnať druháci. Samozrejme, mohli sa aj zabaviť pri veselých súťažiach. 

              Ďakujeme pani riaditeľke školskej jedálne aj tetám kuchárkam za takýto "mliečny deň".

            • Boli sme ocenení

            • Mestská časť Košice-Západ udelila kolektívu našej školy cenu za mimoriadne zásluhy vo verejno-prospešnej a výchovnej činnosti a pri príležitosti 30. výročia založenia školy.

              Ocenenie od starostu, Mgr. Marcela Vrchotu, prevzala naša pani riaditeľka, PaedDr. Mária Čačková. 

              Ďakujeme.

            • Prvý nácvik karičky

            • Milovníci folklóru začali s veľkým elánom nácvik parchovianskej karičky.

              Keby mal ešte niekto záujem (3. - 9. ročník), môže prísť na najbližšie stretnutie budúci utorok - 24. mája

              Tešia sa na vás pani učiteľky: Vargová, Križalkovičová a Ferková

            • Utorok v okuliaroch a nová výzva

            • Význa na tento týždeň znie: "Buďme zdvorilí!" Skúsme viac používať čarovné slovíčka. A nielen počas tohto týždňa.

              A zajtra, čiže v utorok, nabehnime do školy v okuliaroch, ktoré môžu byť rôznych farieb aj tvarov.

            • Stretnutie s Valentínom Šefčíkom

            • Nie každému sa podarí stretnúť spisovateľa. Našim tretiakom sa takáto možnosť naskytla vďaka festivalu Rozčítajme Košice.

              Valentín Šefčík prišiel k nám do školy a jeho pútavé rozprávanie všetkých tretiakov aj pani učiteľky ohúrilo. Odteraz ešte viac budú čítať jeho knihy a učiť sa jeho básne.

              Poďakovanie patrí pani knihovníčke za prípravu besedy.

            • Oslava Fatimskej Panny Márie

            • Dnes sme v škole oslávili Fatimskú Pannu Máriu. Prostredníctvom rozhlasu sme na začiatku vyučovania urobili „ranné obetovanie dňa“ podobne, ako sa v drobných sebazáporoch obetovala sv. Hyacinta. Pomodlili sme sa zároveň posvätný ruženec. Počas veľkej prestávky sme sa stíšili pri adorácii Najsvätejšej Sviatosti Oltárnej v našej kaplnke. A po požehnaní sme sa po modlitbe anjela pokoja zasvätili Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie.

              Nech toto Srdce našej nebeskej Matky zvíťazí nad všetkým zlom a nepokojom!

            • Naše speváčky bodovali

            • Nádherné hlasy zneli dnes na okresnom kole súťaže Slávik Slovenska a naše fokloristky sa páčili aj odbornej porote.

              Julka Halušková z 5.D získala 2. miesto, Laura Čurová zo 7.B 3. miesto a Laura Dziurová z 2.A čestné uznanie. 

              Dievčatám patrí veľká gratulácia a poďakovanie pani učiteľke Križalkovičovej za prípravu a aj jej manželovi za hudobný doprovod.

            • Rifľová streda

            • Streda - 11. mája mala prívlastok rifľová. Všade naokolo sa to hemžilo rifľovinou. Nechýbali sukne, bundy, košele, nohavice, topánky, ale aj šaty.  

              Aj vyučujúci sa nahodili do zaujímavých outfitov.

            • Druhá výzva

            • Prvý májový týždeň sme sa zdravili, tentoraz sa zameriame na "premávku" - preto sa tento týždeň ponesie v duchu DAJ PREDNOSŤ. Pripomeň si a praktizuj dávanie prednosti starším.

            • Štúrovci u nás v škole

            • Je Rok odkazu štúrovcov a o nich ôsmakom prišiel 9. mája porozprávať predseda Matice slovenskej, JUDr. Marián Gešper.

              Zaujímavosti o živote týchto velikánov aj o tom, čo všetko na poli svojho pôsobenia urobili, bolo obohatením nielen pre tých, čo majú radi literatúru. 

              Niektorí boli za pohotové odpovede odmenení knihou.

            • Chystáme sa na karičku

            • Srdečne vás pozývame na 8. ročník veselej tancovačky 23. júna 2022 (štvrtok) o 17:00 hod. na Hlavnú ulicu, ktorá sa ponesie v znamení výnimočnej RADOSTNEJ KARIČKY PARCHOVIANSKEJ.

              Keď radi tancujete, tak sa môžete prihlásiť a budeme nacvičovať tento ľudový tanec po vyučovaní v malej telocvični. Prihlasovať sa môžu žiaci 3. – 9. ročníka.  Prvý stupeň u pani učiteliek Križalkovičovej a Vargovej a tí starší u pani učiteľky Ferkovej do 11. mája (streda). Pani učiteľky ešte pred nácvikmi si preveria vaše rytmické a tanečné nadanie, aby nám to všetkým spolu ladilo. Všetky podrobnosti sa dozviete včas.

              A ako sa parchovianska karička tancuje? Už teraz si ju môžete pozrieť na www.karickatanec.sk, na FB a aj na Instagrame tanec_karicka.

              Tešíme sa aj na tých tanečníkov, ktorí sú už prihlásení vo svojom folklórnom súbore. Radi ich privítame na nácvikoch. Samozrejme, pozvanie patrí aj učiteľom. Môžu si tiež zatancovať alebo povzbudzovať ostatných.

              Pridajte sa k nevšednej tancovačke v centre Košíc.

            • Ocenenie na Beniakových Chynoranoch

            • Stretnutie najlepších recitátorov z celého Slovenska bolo v Chynoranoch 6. - 8. mája. Recitovali poéziu európskych básnikov. Nechýbal ani zástupca z našej školy.

              Viliam Ferko z 9.C reprezentoval I. kategóriu za Košický kraj a vyrecitoval si čestné uznanie. Rozšíril zbierku ocenení našich žiakov aj z tohto festivalu poézie. Srdečne mu blahoželáme a prajeme ešte veľa recitačných úspechov.

              Bohatý sprievodný program bol pripravený pre tridsiatku prednášajúcich aj ich sprievod. Odborná porota to vôbec nemala ľahké, keďže všetky výkony boli veľmi kvalitné a na vysokej úrovni. 

            • Dvojnásobné prvenstvo

            • Súťaž v prednese, ktorú všetci poznajú pod názvom „...a Slovo bolo u Boha...“, už pozná tých, ktorí postupujú do celoslovenského kola. 

              Naše recitátorky 6. mája sprevádzala na krajskom kole v Humennom pani učiteľka Sorgerová. Maruška Paraličová (3.B) a Alžbetka Gočíková (7.A) majú vzácnu skúsenosť, keďže boli na tejto súťaži prvýkrát.

              Klárka Angelovičová (6.B) a Emka Štupáková (8.A) sa umiestnili na 1. mieste a v júni ich čaká Bratislava.

              Srdečne blahoželáme a myslíme na vás, milé recitátorky.

               

            • Postup do celoslovenského kola istý

            • Michalovce sa v stredu 4. mája počas 68. ročníka Hviezdoslavovho Kubína rozozvučali recitátormi z celého Košického kraja. Našu školu reprezentovalo päť recitátoriek v štyroch rôznych kategóriách. Aj keď dievčatá skonštatovali, že konkurencia bola na vysokej úrovni, deň si užili a získali aj krásne umiestnenia:

              Tereza Tverďáková 6.A – 1. miesto /próza, 2.kateg.

              Veronika Gburíková 6.C – 3. miesto /próza, 2. kateg.

              Júlia Verebová 6.A – 3. miesto /poézia, 2. kateg.

              Lívia Oravcová 4.C – účasť /poézia, 1.kateg.

              Lenka Bedriová 3.C – účasť /próza, 1. kateg.

              Umiestnenie vynikajúcej Terky Tverďákovej znamená postup do celoslovenského kola.

              Všetkým našim recitátorkám blahoželáme a sme na ne za ich reprezentáciu právom hrdí.